YARI – Black seeds Oil – Naturalny olejek z czarnuszki! 250ml

7.99 (6.60netto)

: Pozostało tylko: 1

Pozostało tylko: 1

- +
Porównaj

Pomaga zagęścić włosy, zahamować wypadanie, odżywia cebulki, przyśpiesza wzrost i poprawia kondycję naszych włosów.

Właściwości czarnuszki pozwalają na jej stosowanie pod różną postacią. Czarnuszka może być stosowana zewnętrznie przykładowo na włosy, może być też, jako przyprawa, niektórzy stosują ją zamiast pieprzu.

7. Tymochion w oleju

Olej z czarnuszki ma niezwykle bogaty skład, który ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Jednym z najważniejszych związków jest tymochinon, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. W oleju z czarnuszki znajduje się:

  • kwas linolowy omega-6 (60%),
  • kwas oleinowy omega-9 (25%)
  • kwas alfa-linolenowy omega-3 (1%)
  • fosfolipidy,
  • sterole roślinne,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • nigellina,
  • nigellamina,
  • nigellidyna,
  • nigellicyna,
  • tymochinon,
  • limonen,
  • karwakrol,
  • karwon,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina F,
  • witamina B1,
  • witamina PP,
  • witamina B6,
  • biotyna,
  • cynk,
  • selen,
  • magnez,
  • wapń Ca,
  • żelazo,
  • sód,
  • potas.

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się też w kosmetyce. Olej z czarnuszki ma intensywne działanie pielęgnacyjne. Chroni skórę i pobudza ją do odnowy, dzięki czemu jest widocznie gładsza, jędrniejsza i ma ładniejszy koloryt.

Posmarowanie skóry olejem z czarnuszki zapewni dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Olej z czarnuszki złagodzi też podrażnioną skórę w wyniku zbyt intensywnej ekspozycji na słońce.

Dodatkowo olej z czarnuszki przyspiesza gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry takich jak: trądzik, liszaj czy łupież.

Olej z czarnuszki powinien być też stosowany przez osoby z suchą i wrażliwą cerą, ponieważ przywraca naturalne nawilżenie. Sprawdzi się równie dobrze u cery dojrzałej ze względu na opóźnianie procesu starzenia się skóry. Nałożony na skórę tłustą zmniejszy wydzielanie sebum.

Olej z czarnuszki można znaleźć również w szamponach, mydłach lub w żelu pod prysznic.

Jego działanie nie jest wówczas tak intensywne jak nakładanie oleju bezpośrednio na skórę. Olej z czarnuszki można wykorzystać również do aromaterapii. Pomoże on w wyciszeniu się, złagodzi stres i ułatwi zasypianie.

 

 

 

Weight 0.250 kg
Marka

YARI

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „YARI – Black seeds Oil – Naturalny olejek z czarnuszki! 250ml”

Może Ci się spodobać…